Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

Τα νεαρά πουλάρια




Μόλις πήρα τα παιδιά από τον παιδικό σταθμό, όχι δεν τα παίρνω τόσο αργά, αλλά μία διαδρομή 10΄ την κάνουμε σε 45΄, χαζεύουμε, σταματάμε για λουλουδάκια, φύλλα κλπ, τρέχουμε, γυρίζουμε πίσω να μετρήσουμε τις πλάκες ή τα κολονάκια του πεζοδρομίου, να κυνηγήσουμε καμμιά γάτα για να την χαϊδέψουμε και άλλα τέτοια χρονοβόρα + η απαραίτητα στάση στο περίπτερο της γειτονιάς και άντε η διαπραγμάτευση για το αν θα πάρουμε παγωτό ή όχι + και το 15λεπτο στις κούνιες του σχολείου για να μην αναφέρω τις κούνιες πλησίον της κατοικίας μας, γιατί εκεί δεν μας φτάνει όλο το απόγευμα! Και όλη αυτή η καθυστέρηση δεν δημιουργείται από τον Παναγιώτη, αλλά από την μικρή που με ''γράφει'' συστηματικά. Ο Παν. βέβαια είναι πάντα πρόθυμος να την συνδράμει με την συμμετοχή του.  Από τις 2.00 που πηγαίνω να τα πάρω, επιστρέφουμε στο σπίτι μετά τις 4.00. 

Σήμερα, βλέποντάς τα χαρούμενα, να τρέχουν και να χοροπηδάνε μου θύμισαν τα νεαρά πουλάρια, την άνοιξη, στα λιβάδια! Παράξενο! και ΄γω είμαι πιο χαλαρή, δεν τους γκρίνιαξα καθόλου!

Θα γράψω ακόμη και ένα λόγο που με κάνει να νοιώθω καλά.
Χθες, καθώς τα καμάρια μου ήταν στην μπανιέρα και αφού είχαν αδειάσει όλο, μα όλο το αφρόλουτρο -το μπουκάλι ήταν αχρησιμοποίητο, και είναι η 5η φορά που το κάνουν αυτό- μου λέει ο Παν. δείχνοντάς μου τον αφρό της σαπουνάδας, 
''Μαμά νιόνι'' 
'' Τί είναι το νιόνι παιδί μου;'' 
 ''νιόοονι''
 ''πες το με άλλα λόγια, δεν καταλαβαίνω''
''γιαγιά Κίκι λια''
(???)
''γιαγιά   Κίκι   λιάαα'' και μου δείχνει τα μαλλιά του
Η πεθερά μου έχει κάτασπρα μαλλιά σαν το χιόνι, συν ότι κάθε φορά που πηγαίνουμε στην νεφοσκέπαστη πατρίδα του πατρός του (βλέπε χριστούγεννα στην Μακεδονία), τυγχάνει να είναι και χιονοσκέπαστη (η πατρίς του πατρός)

Σούπερ ο συνειρμός του;

Αυτά, για το αστέρι μου , τον ήλιο μου! 

Καλή Πρωτομαγιά και καλό τριήμερο σε όλους!

 
   

5 σχόλια:

  1. Καλέ Ιωάννα , είναι σίγουρα το παιδί αυτιστικό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. EΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΒΛΕΠΕΣ ΧΘΕΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΜΙΚΡΗ ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ ΠΩΣ ΕΛΑΜΠΑΝ ΣΤΟ ΑΛΣΟΣ.
    ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΚΥΡΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο Π. ΟΤΑΝ ΤΟΝ ΕΒΑΛΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΑUTO ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΜΕ ΕΚΕΙ!!! ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΟΣ ΟΤΑΝ ΤΟΥ ΕΙΠΑ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΜΕ ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φιόρο μου!

    Να σου ζήσουν τα κουτσούνια σου!

    Είναι πολύ..πολύ όμορφα!

    Θα πρέπει να σου πω κι εγώ με τη σειρά μου ότι αν και δεν αμφιβάλλω για τη γνώση σου, αν και γνωρίζω ότι ο αυτισμός δεν φάινεται..έκανα την ίδια ερώτηση στον εαυτό μου..

    Οι απόψεις διχασμένες στην επιστημονική κοινότητα..αλλά έρχεται φως..

    http://www.sciencenews.org/view/generic/id/41354/title/Gene_links_autism,_bellyaches


    Πρόσφατο και ενδιαφέρον..αν δεν το θέλις εδώ..κάνε αφάιρεση..ε..

    Μία κοινή γενετική διαφοροποίηση που εμφανίζεται στο στάδιο της αρχικής ανάπτυξης του εγκεφάλου συμβάλει στην ανάπτυξη αυτισμού. Μάλιστα, εάν οι ειδικοί καταφέρουν να σταματήσουν τη διαφοροποίηση του γονιδίου, θα μειώσουν έως και 15% τις περιπτώσεις αυτισμού.

    Πρόκειται για την μεγαλύτερη και πιο αξιόπιστη μελέτη που έχει εκπονηθεί ποτέ και υπόσχεται να προάγει τη διάγνωση και θεραπεία καθώς και την κατανόηση της νόσου του αυτισμού.

    Οι διαφοροποιήσεις αυτές επηρεάζουν τα γονίδια τα οποία ενεργούν στο σχηματισμό και διατήρηση της επικοινωνίας μεταξύ των κυττάρων του εγκεφάλου και σύμφωνα με τους επιστήμονες πρόκειται για αμιγώς γονιδιακό παράγοντα.

    Προηγούμενες έρευνες είχαν καταδείξει μία ισχυρή σχέση μεταξύ γονιδίου και ανάπτυξης αυτισμού, αλλά αυτή η μελέτη, σύμφωνα με τους επιστήμονες, έρχεται να αποδείξει ότι ο αυτισμός είναι θέμα γονιδίων.

    «Τα εν λόγω ευρήματα αποδεικνύουν πως οι γενετικοί παράγοντες διαδραματίζουν σημαντικότατο ρόλο στη Διαταραχή του Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ)», σχολιάζει ο Δρ Ράιναρδ Κίνγκτον υπεύθυνος έκδοσης της μελέτης από το Εθνικό Ίδρυμα Υγείας των ΗΠΑ.

    «Η υποανάλυση αυτών των γονιδίων και πως αυτά επιδρούν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου θα μας βοηθήσουν να αναπτύξουμε καλύτερες στρατηγικές διάγνωσης και θεραπείας για παιδιά με αυτισμό» καταλήγει ο ίδιος.

    Άνθρωποι με ΔΑΦ και σύνδρομο Άσπεργκερ έχουν πρόβλημα στην ανάπτυξη κοινωνικών σχέσεων, μειωμένη ικανότητα διαπροσωπικής επικοινωνίας και συνήθως επαναλαμβάνουν συνεχώς την ίδια ενέργεια.

    Στο πλαίσιο της μελέτης οι ερευνητές σάρωσαν το ανθρώπινο γονιδίωμα για μικρές διαφορές μεταξύ ανθρώπων που είχαν αναπτύξει ΔΑΦ και φυσιολογικών.

    Βρέθηκαν αρκετές γενετικές διαφοροποιήσεις οι οποίες ήταν κοινές σε αυτούς που έπασχαν από ΔΑΦ.

    Μάλιστα όλες αναγνωρίστηκαν σε δύο συγκεκριμένα γονίδια που βρίσκονταν στο χρωμόσωμα 5, το οποία ελέγχει την παραγωγή πρωτεϊνών οι οποίες βοηθούν τα κύτταρα τα κολλούν μεταξύ του και να φτιάχνουν τις νευρικές συνάψεις.

    «Μέχρι σήμερα δεν είχε αναγνωριστεί κάποια κοινή γενετική ποικιλομορφία με τέτοιες σαρωτικές ενδείξεις που να στηρίζουν το ρόλο της στις ΔΑΦ» σχολίασε η Δρ Μάργκαρετ Πέρικακ-Βανς του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι.

    Τα ευρήματα δεν φαίνεται να ανοίγουν άμεσα το δρόμο για την ανάπτυξη νέων θεραπειών, θα μπορούσαν όμως να βοηθήσουν στην κατανόηση της διαταραχής, η οποία πλήττει περίπου ένα παιδί ανά 150, σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών.

    Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature».
    29-4-2009

    Αν θέλεις στείλε μου Mail

    Φιλάκια πολλά και στα καμάρια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Gaspird, εύχομαι την ίδια ερώτηση να ακούσουμε (και σεις και μεις) και από γιατρούς! το τελευταίο δίμηνο έχουμε συνεχή limit up, περνάμε την καλή μας περίοδο, αλλά μία φορά αυτιστικός, πάντα αυτιστικός, δεν λένε;

    Βάσω, σε ευχαριστώ που μου κράτησες τα παιδιά και που τα πήγες στο΄Άλσος, όπως πάντα είσαι το στήριγμά μου και ας λες οτι υπερβάλλω

    Mareld, Θάλασσά μου, σε ευχαριστώ για τον κόπο που έκανες και έψαξες για την παραπάνω έρευνα. Θα σου στείλω mail, ούτως ή άλλως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή